تبلیغات
باغبانی(انجمن علمی دانشگاه محقق اردبیلی) - خردل و خواص آن

خردل و خواص آن

نویسنده :خضر پاکان
تاریخ:پنجشنبه 20 بهمن 1390-01:26 ق.ظ

شناسنامه


شب بو Cruciferae:تیره
Sinapis nigra,Brassica nigra:نام لاتین
Black mustard:نام انگلیسی
خردل سیاه - قره خردل:نام فارسی
خردل اسود:نام عربی

خردل

شرح گیاه


گیاهی است علفی، یکساله، به ارتفاع 5/0 تا 5/1 متر، ساقه اش ، رنگ سبز مایل به آبی دارد و قسمت تحتانی گیاه نیز پوشیده از کرک است .پهنک برگ آن بریدگیهایی کمتر از خردل سفید دارد. گلهایش رنگ زرد دارد، میوه آن به طول 5/1 تا 5/2 سانتی متر و منتهی به منقاری نازک و کوتاه به طول 2 تا 3 میلی متر است و از مشخصات آن این است که بر خلاف میوه خردل سفید، حالت تقریباً چسبیده بر روی ساقه دارد.
درون میوه آن دانه هائی به رنگ قرمز تیره به قطر یک میلی متر جای دارد که هر یک به طور متوسط به وزن 5/1 تا 2 میلی گرم است.

نیاز اکولوژیکی


خردل دوره رویشی کوتاهی دارد لذا افزودن کودها و سایر مواد غذایی در طول رویش آنها مناسب نمی باشد و گیاه قادر به جذب آنها نخواهد بود در فصل پائیز همراه زدن شخم متوسط، افزودن مواد غذایی مورد نیاز گیاه به خاک ضرورت دارد. ازت برای رویش خردل مناسب است ولی در اضافه کردن آن به خاک باید دقت نمود زیرا ازت سبب افزایش رشد رویشی خردل می شود برعکس از رشد زایشی آنها به نحو چشمگیری می کاهد. افزودن عناصر ضروری نظیر ازت ، فسفر ، پتاس به خاک هایی که در آنها خردل کشت میشود، باید به نسبتهای یکسان 1 : 1 : 1 انجام گیرد. در خاکهایی که خردل در آنها کشت می شود نیازی به افزودن کودهای حیوانی به آنها نیست، زیرا خاک نباید ماده آلی زیادی داشته باشد.اواخر اسفند سطح زمین و بستر خاک را برای کشت آماده می نمایند.


آشنایی با خـردل و سُس آن


خردل از نظر طبی گرم و خشک بوده و به دلیل دارا بودن ترکیبات گوگردی، ضدعفونی ‌کننده ای قوی محسوب می‌ شود. این ادویه برای جلوگیری از سوءهاضمه و نفخ مفید است اما زیاده روی در مصرف آن مضراتی مانند ابتلا به یبوست، احساس تشنگی، ناراحتی کب و حتی حالت تهوع و ورم کلیه را به دنبال خواهد داشت.
خردل

خردل، گیاهی است که از قدیم به عنوان یک گیاه دارویی و با خاصیت درمانی مورد استفاده قرار می ‌گرفت. فیثاغورث در قرن ششم قبل از میلاد از خردل برای ساخت بسیاری از داروهایش استفاده می ‌کرد.

شاید جالب باشد که بدانید از سالیان بسیار دور، خردل به عنوان یک چاشنی خوشمزه مورد توجه مردم قرار می ‌گرفت. به عنوان نمونه رومیان باستان دانه خردل را پودر و با سرکه مخلوط می ‌کردند و آن را به جای سس روی سالاد یا غذای شان می‌ ریختند.

بسیاری از افراد معتقدند که فرانسویان اولین ملتی بودند که گیاه خردل را کشف و آن را وارد دستور پخت انواع غذاهای شان کردند.

 

از خردل تا سُس خردل

همان ‌طور که عنوان شد رومیان باستان اولین ملتی بودند که تصمیم گرفتند برای طعم دادن به غذاهای شان سُس خردل را با ترکیب دانه کوبیده خردل و آبغوره یا سرکه تهیه کنند و به این ترتیب، جهانگردان بسیاری طرز تهیه سس خردل را از رومیان یاد گرفتند و به کشورشان بردند!

فرانسوی‌ ها اولین مقلدان درست کردن سس خردل از رومی ‌ها بودند و پس از یاد گرفتن طرز تهیه ی این سس، با افزودن ادویه ‌های مختلف به آن، توانستند انواع مختلفی از سس خردل را به جهانیان معرفی کنند و آن را در سفره ی مردم دنیا به عنوان یک چاشنی خوشمزه جای دهند.

بد نیست بدانید که امروزه بیش از 100 نوع سس خردل با طعم‌ های مختلف در فروشگاه‌ های مواد غذایی سراسر دنیا به فروش می ‌رسد.

خردل

پایه‌ های این سُس چیست؟

تمام سُس ‌های خردلی که در دنیا وجود دارند یا رژیمی هستند یا غیررژیمی!

سس ‌های خردل رژیمی معمولا از ترکیب دانه خردل با سرکه، روغن زیتون و احتمالا سیر و فلفل درست می ‌شوند اما سس خردل غیررژیمی را با مخلوط کردن پودر خردل با تخم مرغ و روغن تهیه می ‌کنند. به همین خاطر بسیاری از افراد می‌ گویند که سس خردل غیررژیمی همان سس مایونزی است که کمی خردل به آن اضافه شده است. بنابراین مصرف سس خردل غیررژیمی به کسانی که دچار اضافه وزن و چاقی هستند و دوست ندارند که رژیم غذایی‌ شان به هم بریزد، اصلا توصیه نمی‌ شود.

سس خردل، چاشنی بسیار مناسبی برای انواع ساندویچ ‌ها، پیتزا، ماکارونی و حتی سالاد محسوب می ‌شود و اگر شما دنبال یک طعم جدید و متفاوت هستید، می ‌توانید آن را امتحان کنید!

خردل

فواید خردل

همان‌ طور که گفته شد، خردل از هزاران سال پیش به عنوان یک گیاه دارویی مورد استفاده قرار می‌ گرفت و رومیان عقیده داشتند که قرار دادن مقداری دانه خردل روی دندان، می ‌تواند درد آن را به صورت موقت تسکین دهد.

به علاوه، چون طبع خردل گرم است می ‌توان از آن برای تسکین درد‌های قاعدگی و دل ‌درد استفاده کرد.

مصرف خردل می ‌تواند برای جلوگیری از سوءهاضمه و نفخ هم مفید باشد. می‌ توان گفت که مزایای سس خردل هم با کمی تخفیف، تقریبا شبیه خودش است به شرطی که از سُس ‌های خردل رژیمی با کمترین میزان افزودنی استفاده کنید!

دانه‌ های خردل سرشار از کلسیم، منگنز، اسیدهای چرب امگا 3 ، آهن ، روی، پروتئین و فیبر خوراکی هستند. به علاوه برای افرادی که بد ‌اشتها هستند، دانه‌ های خردل واقعا می‌ توانند کمک کننده باشند. برای رفع بد اشتهایی توصیه می ‌شود که مقداری دانه خردل سیاه را با شیر مخلوط کنید و 15 تا 20 دقیقه قبل از غذا آن را بنوشید.

اگر از سردردهای میگرنی رنج می‌ برید، سری به خردل بزنید، چون دانه ‌های خردل آرام بخشی موثر برای کاهش تعداد دفعات سردردهای میگرنی هستند

دانه‌ های خردل همچنین برای گوارش و هضم فوق‌العاده سودمند هستند، چون سرعت متابولیسم را در بدن افزایش می ‌دهند. این دانه‌ ها همچنین برای زنان یائسه که مشکل خواب دارند، مفید است.

دانه خردل سرشار از ریز مغذی موسوم به سلنیوم است که این ماده معدنی خواص ضد التهابی فوق‌العاده‌ای دارد. همچنین دانه خردل منبع غنی از عنصر منیزیم است که به کاهش شدت حملات آسم و علائم خاص آرتریت روماتوئید و پایین آوردن فشار خون کمک می‌ کند.

کارشناسان می‌ گویند: اگر از سردردهای میگرنی رنج می‌ برید، سری به خردل بزنید، چون دانه ‌های خردل آرام بخشی موثر برای کاهش تعداد دفعات سردردهای میگرنی هستند.

خردل

معایب خردل

از سوی دیگر، متخصصان گیاهان دارویی مضراتی را هم برای مصرف بیش از حد خردل بیان کرده ‌اند؛ مضراتی مانند ابتلا به یبوست، احساس تشنگی، ناراحتی کبد و حتی حالت تهوع و ورم کلیه!

توجه داشته باشید که قسمتی از ترکیبات شیمیایی گاز اشک‌آور در برخی جنگ ‌ها از ماده‌ ای در خردل سیاه به دست می‌ آید که محرک مخاط و نسوج مرطوب بدن است؛ خصوصا در مخاط چشم و بینی اثر شدیدی دارد. تنفس مقدار زیاد آن موجب سوختگی مخاط شده و در مواردی منجر به مرگ می ‌گردد. همین ماده در خردل در مواردی که به مقدار اندک به عنوان ادویه مصرف می ‌شود موجب تحریک اشتها و تسریع تحریک بزاق می ‌گردد البته مصرف زیاد آن حالت سوزاننده داشته و باعث ریزش اشک می‌ شود. ضمنا فراموش نکنید که ادویه با سس خردل در مجاورت نور فاسد می‌ شود لذا باید آن را در جای خنک نگهداری نمایید. بهترین زمان ماندگاری سس خردل 6 ماه است.

سس‌ های خردل موجود در بازار معمولا تند و تیز هستند بنابراین خوردن این محصولات به کسانی که آلرژی غذایی یا ناراحتی معده دارند، پیشنهاد نمی ‌شود

حالا اگر شما خردل را به صورت سُس چرب و غیررژیمی به میزان بالایی در رژیم غذایی ‌تان بگنجانید، احتمال ابتلای شما به اضافه وزن، کلسترول خون، تصلب شرایین و سکته مغزی به میزان قابل‌ توجهی بالا می‌ رود. بنابراین بهتر است که سس خردل به عنوان یک چاشنی و طعم‌ دهنده، روی میز غذای تان جای بگیرد و به هیچ ‌وجه جای ثابتی را در سبد خریدتان به خود اختصاص ندهد.

راستی یادتان باشد که سس‌ های خردل موجود در بازار معمولا تند و تیز هستند بنابراین خوردن این محصولات به کسانی که آلرژی غذایی یا ناراحتی معده دارند، پیشنهاد نمی ‌شود. ضمن این که بهتر است به خاطر وجود نمک، فلفل و شکر به عنوان افزودنی در این سس از اضافه کردن آن به رژیم غذایی کودکان زیر 5 سال خودداری کنید.




داغ کن - کلوب دات کام
نظرات() 
Can Pilates make you look taller?
سه شنبه 17 مرداد 1396 05:10 ق.ظ
Hi there, just wanted to tell you, I loved this article. It
was practical. Keep on posting!
foot pain ball
جمعه 2 تیر 1396 10:09 ق.ظ
Hi there, You have done an excellent job. I will definitely
digg it and in my opinion recommend to my friends.
I am sure they'll be benefited from this website.
http://jollymotto185.jimdo.com/
سه شنبه 2 خرداد 1396 04:36 ق.ظ
you are actually a good webmaster. The web site loading pace is amazing.
It sort of feels that you are doing any unique trick.
Furthermore, The contents are masterpiece. you've done
a great task on this subject!
manicure
چهارشنبه 23 فروردین 1396 12:45 ق.ظ
A motivating discussion is definitely worth comment. There's no doubt that that you should publish more on this subject matter, it might
not be a taboo matter but generally folks don't discuss these issues.
To the next! Cheers!!
 
لبخندناراحتچشمک
نیشخندبغلسوال
قلبخجالتزبان
ماچتعجبعصبانی
عینکشیطانگریه
خندهقهقههخداحافظ
سبزقهرهورا
دستگلتفکر




Admin Logo
themebox Logo
           
free glitter text and family website at FamilyLobby.com